Kun jij goed kiezen?
Kunnen kiezen vinden veel mensen belangrijk. Het geeft het idee dat we ons leven zelf in de hand hebben, kunnen bepalen hoe wij het willen. Maar in hoeverre is dat zo? Worden wij niet op de een of andere manier geleid? Door sociale media, onze omgeving of God?
Kunnen kiezen is een luxe. In onze maatschappij kun je in veel situaties kiezen uit een ruim aanbod. Supermarkten liggen bijvoorbeeld vol met vergelijkbare producten. In Genesis 3:2-3 lezen we dat Adam en Eva van God van alle bomen en struiken de vruchten mochten eten, behalve van één. Ze hadden dus veel keuzemogelijkheden, maar blijkbaar was dat niet voldoende. Eva werd door de slang overgehaald om juist van díé vrucht te eten. Blijkbaar speelde de fear of missing out toen ook al. De gevolgen waren enorm …
Kunnen kiezen is dus ook een risico. We kunnen goede, maar ook verkeerde keuzes maken. En alles wat daartussenin zit. Hoe een bepaalde keuze uitpakt, kunnen we vaak wel inschatten, maar ook niet altijd. Hoe weet je dan of je een goede keuze maakt? En wat zegt de Bijbel daarover?
De Bijbel over kiezen
In de Bijbel worden mensen in de eerste plaats opgeroepen om te kiezen voor God. Om God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf (Mat. 22:37-40). Dat is goed voor jou, de mensen om je heen en deze wereld. En God heeft jou en anderen de vrijheid gegeven om daarvoor te kiezen. Maar in de Bijbel lees je niet welke studiekeuze je mag maken. Of welke partner bij jou past. Of wat voor werk je mag gaan doen. Of waar je mag gaan wonen. Enzovoort. Uiteraard kun je daarvoor bidden, maar ook dan krijg je lang niet altijd een concreet antwoord. Toch geeft de Bijbel wel handvatten om tot een goede keuze te komen.
Als wij in ontzag voor God leven, helpt Hij ons om de juiste keuzes te maken (Ps. 25:12). ‘Ontzag’ betekent dat we erkennen dat Hij meer wijsheid en inzicht heeft dan wij en dat we die wijsheid ook serieus nemen. Bovendien is het overzicht dat God over ons leven en over de wereld heeft veel groter dan ons eigen inzicht.
Dus: ‘Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg’ (Spr. 3:6). Wat zou Hij hiervan vinden? Gaat het niet in tegen zijn geboden? Kan ik dit naar Hem, mijn naaste en zijn schepping toe verantwoorden?
Als je je zo opstelt, belooft Hij wijsheid en inzicht (Ps. 32:8-9). Dat kan betekenen dat je iets in de Bijbel leest wat helpt, dat je een gedachte krijgt die inzicht geeft, dat andere mensen met hun wijsheid van betekenis zijn of …
Wie of wat bepaalt jouw keuze?
Jouw keuze kan dus beïnvloed worden door God, maar ook door vrienden, familie, kerk, opleiding, werk, sociale media, enzovoort. Daar ben je je niet altijd van bewust, maar ook hierin kun je kiezen.
Al die verschillende invloeden kunnen je ook besluiteloos maken. Wie kan ik geloven? Wie dat zijn in jouw leven mag je ontdekken, maar als je God stapje voor stapje gaat betrekken bij het maken van keuzes, zul je merken dat Hij betrouwbaar is en helpt. Dat kan weleens anders uitpakken dan je verwacht of in eerste instantie zou willen, maar vaak zul je achteraf ervaren dat je een goede keuze hebt gemaakt.
‘Verkeerde’ keuzes
Betekent dit dan dat je nooit meer een verkeerde keuze maakt? En wat als je wel een verkeerde keuze maakt? Heb je dan niet gekozen of gehandeld naar Gods wil? We kunnen daar geen regels over opstellen, want we zullen in dit leven ook verkeerde keuzes blijven maken. Dat komt doordat we in een onvolmaakte wereld leven, waaraan we ons niet kunnen onttrekken.
Maar het wonderlijke is dat God onze ‘verkeerde’ keuzes kan omkeren naar iets goeds. Ook daar lezen we voorbeelden van in de Bijbel (bijvoorbeeld Jozef, Gen. 45:3-8; 50:20). Dat kan natuurlijk geen excuus worden voor verkeerde keuzes, maar het geeft wel ruimte om keuzes te maken, zonder te veel angst voor een verkeerde. En het geeft vertrouwen dat Hij jouw leven leidt, ook als je een keer een verkeerde keuze maakt.
En als een keuze echt verkeerd uitpakt, dan mag je altijd vertrouwen op Gods genade en vergeving, om daarna weer verder te kunnen gaan.
Om over na te denken
- Welke rol speelt de Bijbel bij het maken van jouw keuzes?
- Durf je voor belangrijke keuzes te bidden?
- Wat zou er in jouw keuzes veranderen als je bepaalde sociale media niet meer volgt? Of juist wel? En wat zeggen jouw familie en vrienden over jouw keuzes?
Om verder te lezen
Deuteronomium 30:11-20; Spreuken 3:5-8; Romeinen 8:28; Hebreeën 6:3; Jakobus 4:15.